Sunday, December 19, 2010

Dinosaur ditemui di Malaysia? Propaganda atau Realiti

Eh, tengok surat khabar harini?

Takpa, tengok neh,

-------------------------------------------------------------------------------------------------


Rangka dinosaur ada di Pahang?

Banjaran Titiwangsa mungkin menyimpan fosil haiwan purba itu


FOSIL dinosaur yang ditemui di Khon Kaen, Thailand pada tahun 1976.


TENTUNYA ramai masih mengingati filem sains fiksyen Jurassic Park arahan Steven Spielberg.

Sememangnya haiwan gergasi itu sering menarik perhatian manusia. Malah penemuan fosilnya dianggap sesuatu yang mengujakan.

Profesor Mohd. Shafeea Leman (gambar), 52, seorang pakar paleotologi (kajian fosil) yang mengkaji fosil dari 1979 sehingga kini memberitahu Kosmo! Ahad, terdapat kemungkinan dinosaur pernah wujud di negara ini.


PENEMUAN rangka dinosaur mampu memberi sumbangan dari aspek pelancongan.
- Gambar hiasan


"Perkara ini tidak mustahil berdasarkan penemuan fosil dinosaur di Thailand. Secara geografinya kita berada di benua yang sama kerana bercantum sejak berjuta tahun dahulu.

"Lapisan batu yang mungkin menyimpan fosil haiwan itu juga sama. Jika ia ada di Thailand, China, Laos dan Vietnam, tidak mustahil negara kita pernah dihuni haiwan purba itu," ujar pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ini.

Fosil dinosaur ditemui di Thailand pada tahun 1976 oleh Sutham Yaemniyom, seorang pengkaji mineral ketika sedang melakukan kajian bahan kimia uranium di Khon Kaen.Beliau menjumpai rangka fosil tulang besar jenisSauropod dengan lengkap empat kaki, serta leher dan ekor yang panjang.

Menurut Shafeea Leman, beliau percaya berdasarkan kajiannya lebih 30 tahun terdapat fosil dinosaur di sekitar Banjaran Titiwangsa, Semenanjung Malaysia.

"Saya percaya dinosaur pernah menghuni Pahang, Terengganu atau Kelantan. Cuma kita kekurangan dana untuk melakukan pengkajian yang menyeluruh.

"Jika kajian ini dilakukan dengan komprehensif, kemungkinan fosil itu akan ditemui. Ini sekali gus menarik ramai pelancong ke negara kita sebagai antara punca industri pelancongan negara," katanya.

Bicaranya lagi, kebanyakan fosil dinosaur ditemui secara kebetulan.

"Sebagai contoh, di Australia mereka menemuinya semasa menggali pasir. Jika terus mengkaji, kita akan menemui hasilnya nanti," katanya yakin.


19 Disember 2010

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dulu, aku tertanya-tanya, kenapa dinosaur ni jumpa kat negara luar ja, bukan kat Malaysia. Pastu aku jugak tertanya-tanya kenapa drakula, vampire, zombie takdak kat Malaysia. Kenapa??

6 kutukans:

serius ke ni rangka dinasour, ke dia orang nak ada cerita je.. kalau betul ni fuyoooooooooooo!!

tak pasti la wak. tadi tertengok kat kosmo.. muka depan cerita pasal dinosaur!!
ish3.. kalau ada.. memang stylo la malaysia..

tapi kenapa takda dracula kat sini eh??
pastu pontianak dorang laki pon ada.. kat malaysia?

ak rasa waras juga klu ada Dino kat Malaysia...malah dkt melaka pown ade Wonderland yg berpatungkan Dino...

Terengganu merupakan salah satu tempat yg dijangka ada fosil???
sumpah ak nak balik Terengganu....

arhhh
dasar terengganian...
hahhaha...
terengganian??

drakula/vampire ada je kat M'sia.. siap iklan diri lagi.. pi tengok iklan2 kat bus stand/tiang letrik/public phone.. ada je vampire letak iklan pinjaman peribadi.. taktik je tu nak isap darah

zombie? ada jugak.. sapa kata xde? pi jalan2 kat lorong2 belakang.. boleh je jumpa sekumpulan zombie tengah amik vitamin..

aah la..
eh aa laa...
baru perasan.. pergh.. tak sangka ni.. esok gak nak cari...

mungkin leh offer kat mamat khalid untuk cerita zombie dia lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...